
""""Sakarya Vib Turizm 0850 455 54 54""".
Millî içkimiz rakının en iyileri hangileri? Hangi rakı, nasıl içilmeli? Rakıya buz konmalı mı, konmamalı mı? Rakının en iyi mezesi nedir? “Göbek rakısı” diye bir şey var mıdır? Meşe fıçıda yıllanmak, rakıya bir özellik katar mı?
Bu ve bunun gibi rakıyla ilgili merak edilen pek çok sorunun cevabının verileceği Türkiye’nin ilk “rakı günleri”nin onuncusu, 2 Aralık Pazartesi akşamı 19.00-21.00 saatleri arasında, Kuruçeşme’deki İncirli Şaraphane’de yapılacak. Türkiye’nin en iyi 10 rakısının karşılaştırmalı olarak tadılacağı 2 saatlik seansta, rakılara ançüez, tarama, lakerda, peynir ve beyaz leblebi gibi klasik mezelerin yanı sıra, sürpriz tadlar da eşlik edecek.
Gusto Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın’ın yönetimindeki tadımda, Türkiye’nin en tecrübeli içki uzmanlarından, uzun yıllar rakı fabrikalarının yönetimlerini üstlenmiş olan Talat D. Kaan da bulunacak ve rakı ile ilgili bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaracak. Rakının kalitesini belirleyen kuru üzüm ve anasonun farklı çeşitleri tadılacak, rakı ve meyhane kültürü ile ilgili bir belgesel film de gösterilecek.
Tadımın ardından, dileyen konuklarla birlikte İncirli Şaraphane’nin üst katındaki Girit mutfağı restoranı Kydonia’da fiks menülü bir yemek de alınacak.
Her katılana Türkiye’deki en değerli rakı ile ilgili en değerli kaynak olan Rakı Ansiklopedisi’nin armağan edileceği ve “Rakı Tadımı” sertifikasının da verileceği Gusto Rakı Tadımı için kontenjan 30 kişiyle sınırlıdır. Katılım bedeli, kişi başına 300 TL’dir. Katılım bedeline Kydonia’daki yemek dahil değildir.
Lezzetli bir buluşma
– What is Okysgosu? Is it a white wine?
Yıllardır Amerika’da yaşıyorum ve yaz tatillerinde geldiğim ülkemde yabancı dostlarıma Türk şaraplarını tattırmak için akla karayı seçiyorum. Bir Öküzgözü önerdiğimde hemen yukarıdaki gibi bir soru geliyor. Başlıyorum anlatmaya; “Bu siyah üzüme öküzün gözleri gibi iri olduğundan böyle bir isim verilmiş…”
Benim gibi yurtdışında yaşayan şarapsever Türkler’in Türkiye’deki şarap dünyasını takip etmeleri de çok zor. Yeni üreticiler, yeni isimler, yeni üzümler ard arda geliyor ve çoğundan haberimiz bile olmuyor. Son yıllarda iyice dinamik hale gelen bira ve rakı dünyamız da öyle…
ABD’den yayın yapacak bu blogu kurmaya bunun için karar verdim. Ana hedefimiz, yurtdışındaki Türkler’in Türkiye’nin şarap ve içki dünyasındaki yenilikleri izleyebilmesi, yerel lezzetlerimizin gönüllü elçileri olarak bu ulusal değerlerimizin tanınmasına yardımcı olabilmesi. Blogumuzun ismi her türlü lezzetin tadımına ve anlatımına açık olduğunu da ifade ediyor. O yüzden degustasyon.org’da bir çikolata ya da peynirin, bir restoran ya da şefin yer aldığı tadımlar ve röportajlar görürseniz de şaşırmayın.
Bu yolculukta en büyük destekçimiz, Türkiye’nin en önde gelen tadımcılarından Mehmet Yalçın olacak. Mehmet Yalçın’ın değerli gastronomi uzmanı dostları da sıkça bu blog’a katkılar verecek. Kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum.
Kadehimi ülkemizin ağız tadıyla dolu, mutlu ve uygar geleceğine kaldırıyorum…
Öküzgözü üzümlerinden Fransızların Beaujolais Nouveau şaraplarında kullandıkları “karbonik maserasyon” yöntemiyle yapılmış, 13.8 derece alkollü.
Canlı nar renginde. Burunda mürdüm eriği ve menekşe çağrışımlı aromalar belirgin. Damakta da meyvemsi ve ferahlatıcı, orta gövdeli, hafif tanenli ve canlı asiditeli. 2019 sonuna kadar 14 ila 16 derecede sunulmalı, beyaz ve pembe etlere, şarküteri ve baharatlı mezelere eşlik etmeli.
46 TL ( + – )Kavaklıdere Şarapları A.Ş.
(0312) 847 50 73
kavak@kavaklidere.com
www.kavaklidere.comDevamı
Sultaniye üzümlerinden Fransızların Beaujolais Nouveau şaraplarında kullandıkları “karbonik maserasyon” yöntemiyle yapılmış, çok az da Sauvignon Blanc içeriyor. 13.8 derece alkollü.
Yeşil röfleli açık sarı renkte. Burun ve damakta narenciye ve beyaz meyve aromalarına bitkisel tonlar eşlik ediyor. Ağızda körpe, canlı ve diri asiditeli, taze ve aromatik. Sauvignon izleri belirgin. İyi soğutulup (6-8 derece) aperitif olarak ya da hafif başlangıçlarla sunulmalı, 2019 sonuna kadar yudumlanmalı.
46 TL ( + – )
Kavaklıdere Şarapları A.Ş.
(0312) 847 50 73
kavak@kavaklidere.com
www.kavaklidere.comDevamı
Urla’nın keklikli bir yoldan varılan Zeytinler köyü Dağovacık mevkiinde organik yetiştirilen üzümlerden yapılmış, 12.5 derece alkollü.
Somon pembesi renkte. Burun ve damakta olgun ayva kokuları belirgin, tatlı baharat dokunuşları da hissediliyor. Yağlı ve kaygan dokulu, damağı dolduran yoğun bir roze. Aynı üzümden yapılan Sancerre rozelerini andıran ideal bir yemek rozesi. 10-12 derece aralığında pembe etlerle sunulmalı.
75 TL ( + – )Devamı
Güney ilçesinin yüksek rakımlı bağlarının üzümlerinden yapılmış, 12.5 derece alkollü.
Açık sarı renkte. Burunda bitkisel ve narenciyemsi tonlar hissediliyor. Damakta ince, düşük asiditeli ve biraz cansız. Temiz yapılmış, kusuru olmayan ama üzümü fazla yansıtmayan düz bir beyaz. Aşırı soğutulmadan 1-2 yıl içinde yudumlanmalı.
78 TL ( + – )Devamı
Tuborg’un Danimarka’daki ilk bira ustası Frederik anısına çıkarılan seriden, buğday maltı ağırlıklı bir India Pale Ale yorumu. 5.4 derece alkollü, 33 santilitrelik şişede.
Buğulu turuncu renkte, bol, yoğun ve kalıcı köpüklü. Burun ve damakta turunçgil aromaları çok belirgin, tropikal meyvemsi çeşnilere de sahip. Frederik’in normal IPA’sına göre şerbetçiotu burukluğu daha az. Dengeli, ferahlatıcı, tadı damakta kalan bir bira. İyi soğutularak egzotik mutfaklarla denenmeli.
14 TL ( + – )Devamı
Bekilli ilçesi bağlarının üzümlerinden yapılmış, 13 derece alkollü.
Açık yakut renginde. Vişne, kiraz ve mürdüm eriği çağrışımlı bukeler belirgin. Orta gövdeli, meyvemsi, canlı asiditeli ve rahat içimli bir kırmızı. 1-2 yıl içinde, 14-16 derecede yudumlanmalı. Etli-kıymalı hamurişleri ve köftelere eşlik etmeli.
78 TL ( + – )Devamı
225 litrelik Fransız meşe fıçılarında 14 ay dinlendirilmiş. 13.5 derece alkollü.
Altın sarısı renkte. Burun ve damakta zengin ve kompleks; tereyağı, krem brüle ve tropikal meyce çağrışımlı bukeler belirgin. Dolgun gövdeli, yağlı ve kaygan. Çok soğutulmadan 12 derece civarında sunulmalı, tereyağlı-krema soslu deniz ürünleri, organik kümes hayvanları ve yaban mantarlarına eşlik etmeli.
117 TL ( + – )Devamı
Güney ilçesi bağlarının üzümlerinden, Fransız ve Amerikan meşe fıçılarında 9 ay dinlenmiş, 14 derece alkollü.
Nar kırmızısı renkte. Olgun kırmızı meyve ve nektarin çağrışımlı bukelere sahip, baharlı ve yanıksı nüanslar da hissediliyor. Orta gövdeli, biraz “yeşil” tanenli ve canlı asiditeli. Modern tarzda, meyvemsi bir Boğazkere örneği. 2-3 yıl içinde ızgara kırmızı etler, etli yahniler ve tencere kebaplarıyla yudumlanmalı.
111.5 TL ( + – )